3D-animation programvara – Autodesk Maya

Fantasi är snabbare än ljuset. Det kan ande oss till platser miljarder miljoner miles bort nästan omedelbart, trotsar tid och utrymme i processen. Tyvärr haltar vår spirande mänsklig teknik alltid bakom vår vision. Medan forskarna pressa bort på de problem som hindrar oss från att zippa mellan stjärnsystem, kan vi slåss vår egen missnöje med 3D-animering program som Autodesk Maya. Denna applikation ger den skenande mänskliga fantasin med en oändlig sandlåda att leka i. Du kan skapa 3D-figurer, landskap och animationer av filmisk kvalitet som är perfekt för filmer, spel och TV-sändningar. Detta programpaket är en av de bästa i världen på grund av dess betoning på anpassningsbara arbetsflöden och de många inbyggda funktioner för att simulera verklighetstrogna karaktärer. Ingen annan produkt på marknaden ger en lika stor spridning av funktioner. Gör inga misstag, är inlärningskurvan mycket brant. Men om du har tålamod och motivation att lära sig, kommer Maya tar dig till utländsk mark att människan aldrig kan upptäcka utan dig.

modellering funktioner

Det finns fyra olika läger i modellen byggande universum: polygon, underavdelning, NURBS och skulptera. Varje modellering stil levereras med för- och nackdelar. (NURBS, till exempel, använder Bezierkurvor att skapa maskor, som är idealiska för att simulera mekaniska delar och släta ytor. Tyvärr är de också svårare att manipulera och har ett rykte om att inte spela bra när man bygger organiska tecken.) Maya stöder alla fyra metoder, som verkligen öppnar dörrar för expertmodellbyggare. Du kan välja den metod som passar bäst för varje skapelse på individuell basis.

Nybörjare kan börja polygon modellering med ett brett utbud av primitiver som kan kortas, förseglade och pressats ut för att erhålla den önskade formen. När du har den grundläggande formen och strukturen på din modell, Maya mjuka markeringsverktyg och skulptera borste ger dig finjusteras kontroll över de kritiska detaljer. Dessa funktioner är bara toppen av ett isberg – Maya är fyllda till gälarna med modelleringsverktyg stora och små. Med den nya scenen Monterings verktyg som finns i Maya 2014 kan du hantera dina produktionstillgångar med ännu större lätthet. Du kan enkelt byta mellan representationer som hjälper dig att skapa stora komplexa världar på ett organiserat sätt.

Maya fått sitt namn från det hinduiska begreppet illusion, och det lever upp till moniker mycket väl. Oavsett hur detaljerad och intrikat 3D mesh kan vara, kommer din illusion vara ofullständig utan realistisk konsistens och färg – särskilt om du planerar att sy din skapelse för att verkliga livet videofilmer. Lyckligtvis, Maya erbjuder stora texture funktioner och ännu bättre material och fysik för att ge dina modeller den känsla av massa och realism.

UV-texturkartor är ett välkänt och effektivt sätt att färga dina modeller. Du kan skapa strukturer externt till Maya, eller så kan du skapa dem med färgverktyg i programmet. Resultatet är en bildfil som fälls runt modellen som en hud. Du kan lägga till själva struktur med en bula karta. Liksom UV kartan, en bula karta genererar topografi på ytan av en modell genom att dra data från en hud-liknande bild. Mörka fläckar kommer att producera dalar och vita fläckar producera toppar.

Maya många materialsimuleringar är mycket attraktiv. Ingen annan 3D-animation programvara kan jämföra när det gäller att simulera vätskor, tyg, hud, hår, päls och muskler. Dessa funktioner är lätt att applicera och producera mycket realistiskt beteende. Vi var särskilt imponerad av muskelfunktionen. Detta verktyg låter dig sträng dina skelett med komprimer muskler som ger dina karaktärer en organisk utseende och känsla. Även om vissa konkurrenter tillhandahålla liknande funktioner, ingen är lika intuitivt eller fullständiga. Maya stöder också partiklar, stela kroppens dynamik och mjuka kroppsdynamik

Strukturer och material

Denna 3D-animation programvara har också stora belysning alternativ. Om du arbetar med ett projekt som kräver realtid rendering (som i videospel), kommer du vill använda Maya bakade belysning funktion. Detta gör det möjligt att skapa en artificiell ljuskälla som brinner i din texturkartor och blir en del av dem. Denna teknik ger vackert upplysta modeller som kan gör i realtid utan dyra ljusberäkningar.

Rendera tid är mindre kritisk vid framställning av filmer, eftersom allt omvandlas till bilder som inte kräver någon beräkning på plats. I dessa scenarier, Maya stöder global belysning. Denna högkvalitativa belysning skapar underbart realistiska bilder med en långsammare gör tid.

Photorealism kan inte vara ditt mål. Mayas toon shader är idealisk för serieliknande bilder och gör ett bra jobb med att imitera handritade och cellskuggade konst. Mangatecknare kommer att få mycket användning av denna funktion.

Rigg är den komplexa processen att lägga en böjbar skelett till dina modeller. Denna 3D-animation programvara stöder IK (omvänd kinematik) och FK (framåt kinematik), och det gör det lätt att växla mellan de två. IK kan du rycka på en del av din modell och har andra delar följa med på resan. FK gör det motsatta – det tillåter dig att flytta en del av din modell och har det driva andra anslutna delar. Med båda typerna av skelett kontroll, kan du skapa realistiska rörelsemönster som kommer väl till pass i animeringen fasen. Maya har också innebära blandning, som gör det möjligt att justera skelett i flera olika poser och använda ett reglage för att modulera mellan dem. Detta är särskilt bra för att animera ansiktsuttryck.

Maya 2014 har lagt till några praktiska verktyg som hjälper dig accelerera din modellering arbetsflöde. Du kan snabbt få tillgång till val, omvandling och mesh-redigeringsverktyg på ett ställe nu i stället för att ha flera menyer öppen. Du kan också snabba upp din rigg med Fäst mot projicerade Center snäppläge. Detta alternativ kommer automatiskt att centrera lederna i ett nät, vilket eliminerar skeva lederna. De förbättrade gemensamma Verktygs alternativ låter dig skapa symmetriska gemensamma kedjor och Multi-Cut verktyget kombinerar Split / Cut Faces och Infoga Edge Loop verktyg.

Maya verkligen visar sin grus när det gäller animation. Den stöder skriptanimering, keyframe animation och procedur animation. Du kan animera i separata skikt, kopiera dina animationer med flera ljudspår, och även göra dina animationer i stereoskopisk 3D. Applicera motion capture data till din karaktär modeller och skarv modeller i befintliga bilder med motion tracking-funktionen. Bromsa eller stoppa tidslinjen för Matrix-liknande effekter med tiden skevhet funktionen. Redigera rörelse spår av objekt för enkel justering av dina animationer. Kopiera rörelsemönster från ett tecken till ett annat med Maya-exklusiva animation retargeting funktion. Listan över animation funktioner kunde gå på och på, men du får idén – 3D-animation programvara är ett kraftpaket.

animerings Egenskaper

Maya in i 3D-animering scenen lite sent, men det har kunnat få fotfäste i branschen och så småningom ta ledningen tack vare den unika designen strategin bakom den. Maya handlar om att skapa en smidigt arbetsflöde och ger en hög nivå av anpassning för användargränssnittet. Det finns många verktyg som ökar arbetsflödet hastighet och gör den kreativa processen enklare för dig. Ett av dessa verktyg, Grease pennverktyget, kan du samt kunder eller andra markerar direkt i 3D-scenen för att spela in anteckningar och markera föreställningarna. Och du behöver inte längre undra var trasiga filsökvägar finns, eftersom sökvägen Editor lokaliserar och diagnostiserar dem åt dig.

Menyer och funktioner är tillgängliga via dra-aktiverade menyer och snabbtangenter som håller kritiska funktioner till hands. Inlärningskurvan är ökänt svårt på grund av det stora antalet funktioner som du har att lära, men Maya gör det så smärtfritt som möjligt och tjänar veteran animatör mycket väl. Vi älskade flikar alternativ surfning och rippable menyer. Skapa en anpassad arbetsyta kan inte bli enklare.

Enkel användning

Mayas stöd för Python-skript i tandem med de infödda maya Embedded Language (MEL) är sista handen som säkerställer din tillfredsställelse med produkten. Om Maya inte göra något när du drar den ur lådan – och du kommer förmodligen att behöva gräva efter en lång tid innan du hittar något det inte gör – du kan förlänga Maya förmåga med manus av ditt eget.

Autodesk tillhandahåller online handledning och diskussionsgrupper för att hjälpa användarna lära sig annars skrämmande funktionerna i Maya. De ger också en e-postadress för teknisk support. Dessa öppna kommunikationslinjer kommer att vara avgörande när du lär dig knepen.

Autodesk Maya är enorm. Det har fler funktioner för modellering, färgning och animera än någon annan 3D-animation programpaket vi undersökt. Det utmärker sig på att skapa innehåll för filmer, men också fungerar bra för TV-sändningar och spel skapande. Den enda nackdelen är den mödosamma och potentiellt frustrerande inlärningsprocessen. Den här applikationen kräver engagemang och lust för att lära sig och behärska, men utbetalningen är astronomiska.

Hjälp och support

Sammanfattning